Ordningsregler
LOTTEN skall hållas välvårdad för att ej skämma området och sprida ogräs till omkring liggande ytor. Medlem får ha lott/lotter med en yta på max 120 m2. Den som tidigare beviljats flera lotter får behålla dessa om de hålls i gott skick. Nya medlemmar kommer dock begränsas av den nya maxgränsen yta.
Om lotten vanvårdas under mer än ett år konfiskeras den. Den som på grund av hälsoskäl, hög ålder, ont om tid ej orkar/hinner sköta sin lott kan efter kontakt med styrelsen få den halverad eller på annat sätt minskad till ytan.
Det accepteras att en del av lotten är gräsmatta för tex sittplats eller lekyta för barn, husdjur men denna yta ska också vara välvårdad.
ÖVRIGA GEMENSAMMA ARBETSUPPGIFTER Lottinnehavare ska även delta i övriga gemensamma arbetsuppgifter och i tillsynen och vården av den mark och den egendom, som föreningen arrenderar eller i övrigt disponerar.
STÄDDAG Vi träffas två gånger per år för att gemensamt hjälpas åt med att hålla vårt område fint och säkert. Vid genomförd städdag enligt styrelsens arbetsagenda får medlem tillbaka sin städavgift på 200 kr (100 kr på våren och 100 kr på hösten). Om man inte kan vara med på städdagen så väljer man en arbetsuppgift från listan inne i boden som utförs under ett annat tillfälle.
BUSKAR Buskar tex hallon och vinbär bör inte planteras närmare lottkanten än 60 cm för att inte inkräkta på gångarna. Max höjden för buskar är 250 cm för att inte skugga grannens lott.
STAKET Lotten kan avgränsas med ett lägre staket om max 1 m eller stängsel (maxhöjd 1,8 m) för att släppa genom sol och inte skugga andra lottinnehavare. Plank är ej tillåtet. Staket skall vara rakt (ej lutande) och får inte inkräkta på gångarna. Staket skall regelbundet kontrolleras av lottinnehavare och underhållas för att undvika skador på förbipasserande.
VÄXTHUS Tunnelväxthus/växthus skall rådfrågas och godkännas av styrelsen innan placering. Den får ej uppföras så att den skuggar grannens lott. Maximal storlek på tunneln får vara 7 kvm. Maximal höjd på tunneln får vara 1,9 m. Den ska endast användas till odling. Odlingsplasten får bara finnas på växthuset från första mars till sista oktober.
BYGGNAD Byggnationer såsom pergola, rosenbåge, vind och solskydd får byggas om de inte skuggar andra lottinnehavare. Max höjden är 225 cm. Rådfråga styrelsen innan byggnation.
TRÄD Det är ej tillåtet att plantera träd på lotten. De träd som redan finns ska beskäras och hållas nere i höjd, maximalt 250 cm för att ej skugga omkringliggande lotter.
GÅNGAR skall hållas plana och snygga av närmaste lottinnehavare samt fria från sten. Lottinnehavare ansvarar själva för gräsklippningen av gångarna runt omkring sin lott, samt runt eventuellt vattenpost om det finns en sådan precis intill. Det är endast tillåtet att odla på den egna lotten. Eventuella rotskott och utstickande växtlighet skall hållas efter för att ge ett prydligt intryck och minska risk för skador på förbipasserande.
REDSKAP håller man sig normalt med själv. Rosafärgade redskap är föreningens och kan lånas av alla kolonister. Räfsa, yxa, sekatör, gräs sax och lie finns att låna.
PUMPHUS för förvaring av redskap. Märk och häng upp dina redskap. Låna inte andra redskap utan tillåtelse. Skottkärra finns att låna under förutsättning att de ställs tillbaka.
NYCKEL finns att köpa hos kassören. Nyckeln passar alla gemensamma utrymmen. Lås utrymmen efter dig när ditt arbete är avslutat.
TOALETT behöver vi alla någon gång. Håll den därför snygg och lås efter dig.
STUGAN har alla tillgång till. Stugan är inte bara regnskydd utan också en trevlig mötesplats. Städa upp efter möten och små fester.
GRILLEN förblir trevlig om där hålls snyggt och rent. Grillen vid stugan använder vi endast grillkol. Grillning sker bara på utsatta grillplaster för att inte störa andra lottinnehavare.
SOPOR medtages hem, kastas ej i komposten.
KOMPOST I komposten kastas endast växtavfall. Kvistar från buskar får ej läggas i komposten utan skall läggas i slänten/kanten vid dammen. Annat skräp ansvarar var och en själv för att ta med sig hem. Det är ej tillåtet att förvara material/föremål på området utanför den egna lotten. Tillfälliga undantag från detta kan godkännas efter kontakt med styrelsen. Det ska se fint och välvårdat ut även på de gemensamma ytorna. Den egna komposten skall hanteras av medlemmen så att eventuella skadedjur inte ökar på området.
SKADEDJUR Utfordring av fåglar och andra djur utomhus är inte tillåtet, då maten kan locka till sig råttor. Av samma anledning är det inte heller tillåtet att lägga fallfrukt t ex äpplen ovanpå marken på den egna lotten i syfte att jordförbättra. Sniglar skall hållas efter av medlemmarna så att de ej ökar i antal.
INVASIVA VÄXTER Växter som finns med på Naturvårdsverkets lista över invasiva växter skall tas bort och hanteras på ett sådant sätt som minimerar spridning.
VATTNING med slang får ske först efter det att vattentunnan fyllts med vatten
UTLÅNING av lotten är inte tillåten utan styrelsens tillstånd. Ber du någon annan se till den medan du är borta, tex har semester, tala då om det för närmaste lottgranne och helst också för någon i styrelsen. Detta för att skötare inte skall bli tagen som inkräktare.
OBEHÖRIG är alla som inte har lott. De skall avvisas. När man är på koloniområdet behandlar man andra kolonister såsom man själv vill bli behandlad. Hot, skadegörelse, rasistiska uttalanden är ej acceptabelt uppförande.
HUNDAR får inte springa fritt inom lottområdet och får inte alls vistas vid grillplatsen.
MUSIK Radioapparater, bjällror, vindspel får inte förekomma. För allas trevnad bör koloniområdet erbjuda en lugn och avstressande ljudmiljö där vi kan njuta av naturens ljud såsom vindens sus och fåglarnas sång. Använd hörlurar om du vill lyssna på musik.